Home Despre noi Achizitie Livrare Plata Termeni/Conditii Sfaturi Servicii Peisagisti Preturi/Tarife Contact


Sfaturi utile despre insamantare gazon, montaj rulouri de gazon si pregatire teren pentru gazonare



Insamantare gazon, montaj si intretinere rulouri de gazon



 INSTRUCTIUNI MONTAJ SI INTRETINERE RULOURI DE GAZON

 

MONTAJ  RULOURI DE  GAZON

1. Pregatirea terenului

Dupa ce terenul supus gazonarii a fost in prealabil nivelat grosier se face nivelarea fina in vederea montarii rulourilor de gazon. Nivelarea se face obligatoriu cu ajutorul aparatelor de nivel.

Etape de lucru:

1. In urma marcarii nivelului dorit pe tarusi de nivel, se niveleaza suprafata de teren existent cu sau fara adaos de pamant.

2. Se adauga (optional) un strat subtire de nisip (grosimea stratului de nisip este in functie de tipul de sol existent: cu cat solul este mai argilos si bulgaros cu atat stratul de nisip este mai mare, dar nu mai mare de 2 cm).

3. Tavalugirea terenului:  Dupa ce terenul a fost nivelat se trece cu tavalugul, (greutate min. 150 kg.), de 2 – 3 ori pe deasura suprafetei de gazonat, astfel incat sa rezulte o suprafata neteda, pe care se vor monta rulourile de gazon, totodata asigurand tasarea si planeitatea dorita a terenului de gazonat.

4. Fertilizarea terenului: Se face o fertilizare superficiala folosind  ingrasamant complex sub forma de granule, cu scopul de a stimula si accentua cresterea radacinilor gazonului.

5. Se intind rulourile de gazon, avand grija sa fie cat mai bine presate unul intr-altul, in spacial la imbinari.

6. Se uda rulourile foarte bine si se lasa o scurta perioada de timp (30 min) sa se absoarba apa.

7. Dupa ce ruluorile au fost asezate si udate, etapa urmatoare este de presare a acestora. In zonele mici, inguste, la colturi, linga alei, intre plante etc., presarea acestora se face cu ajutorul maiurilor. In restul zonelor presarea rulourilor de gazon se face cu ajutorul tavalugilor de diferite marimi si greutati. De preferat sunt tavalugii mari care permit ingreunarea lor prin umplere cu apa. Prima trecere se face cu tavalugul gol, dupa care se umple cu apa. Tavalugirea este o lucrare foarte importanta intrucat asigura atat un contact puternic intre ruloul de gazon si sol cat si tasarea imbinarilor rulourilor de gazon. Foarte importanta la aceasta lucrare este atentia celui care manipuleaza tavalugul si realizarea planeitatii terenului (practic, nu trebuie sa apara denivelari rezultate din manipularea tavalugului – de ex. intoarcerea acestuia in loc).

Atentie:   Nu trebuie calcat pe gazon in primele doua saptamani de la realizarea montajului. Din cauza udarii intensive, pamantul de sub rulouri se inmoaie si raman urme de pasi, care nu dispar si nici  nu se mai pot remedia.

INTRETINEREA GAZONULUI OBTINUT PRIN MONTAJ RULOURI

Dupa montajul rulourilor de gazon urmeaza partea de intretinere a acestora respectand urmatoarele etape:

1. Cea mai importanta operatiune de intretinere a gazonului rulou este udarea. In primele 7 – 10  zile gazonul se uda din abundenta de mai multe ori pe zi (udari distribuite mai ales in timpul zilei), tinand seama totusi de temperatura mediului (udari mai multe la temperaturi mari si udari mai rare la temperaturi scazute). Un gazon bine udat trebuie sa arate ca un burete imbibat cu apa. In aceasta perioada este interzis a se intra / calca pe gazon (solul fiind foarte ud, suprafata acestuia se deniveleaza cu usurinta, ruloul de gazon se afunda imediat in pamant, iar ca remediere se ajunge in cele mai multe cazuri la schimbarea rulourilor de gazon pe zonele respective). Dupa aceasta perioada de 7 – 10 zile in care gazonul se uda din abundenta, cantitatea de apa trebuie redusa treptat, timp de o saptamana, dupa care se intra in regim normal de udare (dimineata si seara, intre 2 si 4 litri/m.p./udare, in functie de conditiile meteo si de temperatura din cursul zilei). Atentie: Prea multa umiditate dauneaza grav gazonului. Prea putina umiditate dauneaza si mai grav.)

2. Tunderea gazonului. In perioadele de maxima crestere, dupa perioada de udare abundenta (10 – 12 zile), gazonul creste suficient de mult pentru a fi tuns. Pentru ca aceasta operatiune sa fie facuta in conditii optime, udarea se opreste obligatoriu cu o zi inainte de tuns si se porneste imediat dupa tuns.

3. Tratamente fitosanitare (fungicid). In perioada in care gazonul se uda foarte abundent (primele 10 zile de la montaj), exista riscul ca acesta sa se imbolnaveasca. In momentul in care se observa aparitia bolilor (cele mai frecvente simptome – apar portiuni rotunde de gazon culcat in aceeasi directie, care se transforma apoi in pete extinse, de culoare maronie, umede) se opreste imediat udarea gazonului si se intervine cu tratamente ce constau in aplicarea de fungicide. Pentru a va putea ajuta, va rugam sa ne semnalatui in cel mai scurt timp aparitia oricaror semne de boala. Dupa tratament se opreste udarea timp de 36 ore, dupa care se reincepe cu cantitati mai mici de apa. Tratamentele cu fungicide se pot aplica si preventiv, dar nu sunt de maxima eficienta.

Ulterior acestor etape si lucrari, gazonul obtinut prin rulouri de gazon intra in regim normal de intretinere (tuns o data pe saptamana, fertilizare si erbicidare selectiva bilunara (in contratimp), extragere lunara buruieni, suprainsamantarea de toamna/primavara, tavalugire trimestriala si aerare bianuala).

 

INSTRUCTIUNI DE INSAMANTARE SI INTRETINERE GAZON

 

Pentru obtinerea unui covor de gazon prin insamantare trebuie parcurse urmatoarele etape tehnologice:

1. Pregatirea terenului pentru semanat.

a. Curatarea terenului existent. Lucrarea se efectueaza de regula manual si consta in adunarea, gruparea si evacuarea resturilor ce se gasesc pe terenul de gazonat (pietre, scanduri, cioburi, fiare, resturi vegetale -  buruieni, arbusti, copaci care nu intereseaza, etc.)

b. Decopertarea terenului. Lucrarea se executa numai in cazurile unde terenul este peste cota dorita sau calitatea solului existent este foarte slaba. Lucrarea se executa mecanizat, cu ajutorul incarcatoarelor frontale, sau manual, cu ajutorul uneltelor specifice.

c. Nivelarea grosiera a terenului existent. Daca terenul este denivelat, acesta se niveleaza cu pamantul existent. Lucrarea se executa mecanizat pe suprafetele mari (cu ajutorul incarcatoarelor frontale) sau manual pe suprafetele mai mici unde nu se poate intra cu utilajele, cu ajutorul diferitelor unelte: cazma, grebla, sapa, lopata, etc. Cotele de nivel se stabilesc cu ajutorul aparatelor laser de specialitate: laser de nivel, nivela optica, lasermetru.

d. Maruntirea, frezarea, nivelarea fina terenului. Lucrarea se executa mecanizat pe suprafetele foarte mari cu ajutorul frezelor mecanice de diferite marimi si tipuri, sau semi-mecanizat – pamantul se marunteste cu ajuturul frezelor dupa care se niveleaza manual cu ajutorul diferitelor unelte: grebla, sapa, lopata. Nivelarea fina se face cu ajutorul aparatelor laser de specialitate: laser de nivel, nivela optica, lasermetru.

f. Aducera terenului la cotele dorite prin adaosul de pamant de umplutura. Terenurile unde nivelul existent este mult sub nivelul dorit se completeaza cu pamant fertil. Lucrarea se efectueaza mecanizat, cu ajutorul incarcatoarelor frontale sau manual, pe suprafete mici, cu ajutorul uneltelor manuale -  lopata, casma, tarnacop, sapa, roaba etc.

g. Adaugarea stratului fertil. Dupa efectuarea etapelor anterioare, se adauga stratul de pamant pamant de padure, care da nivelul final al terenului. Lucrarea se efectueaza mecanizat, cu ajutorul incarcatoarelor frontale sau manual, pe suprafete mici, cu ajutorul uneltelor manuale: lopata, cazma, tarnacop, sapa, roaba etc. Verificarile fine de nivel se fac cu ajutorul laserelor specifice de nivel.

2. Fertilizarea terenului (Fertilizarea de fond). Se folosesc ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu, in raport cu gradul de aprovizionare al solului, administrate inainte de semanat. Se considera ca aprovizionarea solului cu cele doua elemente este optima pentru speciile de gazon, cand analizele de laborator indica un continut de 0,25 g P2O5 si 0,25 – 0,30 g K2O la 100 g sol uscat.   Incorporarea ingrasamintelor se face manual, cu sapa si grebla pe suprafete mici, iar pe suprafete mari cu freza sau grebla.

3. Semanatul gazonului. Perioada cea mai buna pentru semanat este primavara (aprilie - mai) si toamna (septembrie - octombrie); in aceste perioade temperatura medie zilnica fiind de 10 – 18oC (optima), speciile de ierburi rasar foarte bine. Temperaturile din afara acestui interval prelungesc perioada de germinatie a semintelor iar la temperaturi maxime de peste 30oC si sub 5oC germinatia semintelor este inhibata (gazonul nu rasare sau rasare necorespunzator).

Norma optima de semanat este de 50 gr/mp. Folosirea unei cantitati prea mici de seminte la unitatea de suprafata prelungeste durata perioadei de instalare a gazonului favorizand dezvoltarea buruienilor.folosirea unei cantitati prea mari de seminte de gazon duce la sufocarea reciproca a firelor de iarba si la aparitia Fusarium-ului,boala care omoara portiuni intregi din gazonul rasarit.

Metodele de semanat variaza in functie de marimea suprafetei si posibilitati. Pe suprafete mici semanatul se face manual, prin imprastiere cu mana la 1 -1,2 m deasupra solului, in benzi paralele. Este recomandat ca, in prealabil, solul sa fie afanat superficial cu grebla. Adancimea de semanat este de 1 – 2 cm. Dupa imprastierea semintelor, acestea se incorporeaza cu grebla.

In cazul suprafetelor mai mari semantul se face cu semanatori manuale de diferite forme si marimi, sau mecanizat cu semanatori speciale. Daca se folosesc semanatorile manuale, incorporarea semintelor se face tot cu grebla; in cazul semanatorilor mecanice, acestea sunt prevazute, din fabricatie, cu dispozitive pentru incorporat.

4. Tavalugirea suprafetei insamantate. Lucrarea se face cu tavalugi de diferite marimi, actionati manual sau tractati dupa tractor, in functie de marimea suprafetei. Pe suprafete rezidentiale, se folosesc tavalugi cu greutati pana la 300 – 400 kg.  Rolul acestei lucrari este de a pune samanta de gazon in contact cu solul, fara sa ramana goluri de aer in sol care favorizeaza uscarea/deteriorerea semintelor de gazon.

5. Udarea. Pentru ca germinarea semintelor sa se desfasoare in conditii optime este necesar ca stratul superficial al solului in care se gasesc semintele sa aiba o umiditate constanta si moderata. Pentru aceasta se aplica udari frecventa si cu cantitati mici de apa, evitand baltirea. Pe masura cresterii firelor de gazon se va reduce frecventa udarilor, marind cantitatea de apa pe udare.

In perioada de vara, gazonul se uda obligatoriu de doua ori pe zi, de preferinta dimineata (pana in ora 800) si seara (dupa ora 1900). Cantitatea de apa la o singura udare se stabileste functie de sol, speciile de gazon, temperatura maxima zilnica, conditiile meteo, zonele expuse mai mult sau mai putin la soare, etc. Se recomanda ca udarea de seara sa fie mai abundenta decat cea de dimineata.

6. Tunderea gazonului. Prima tunsoare a gazonului se executa cand acesta are 7 – 10 cm inaltime. Lucrarea are un grad de dificultate ridicat deoarece plantele sunt sensibile la smulgere. Aceasta lucrare se executa cu ajutorul cositorilor cu lame rotative (masini de tuns mecanice sau electrice); foarte important lucru – cutitele trebuie ascutite foarte bine (daca nu sunt bine ascutite in loc sa taie acestea smulg gazonul), distrugandu-l iremediabil.

Urmatoarea tunsoare se face la un interval de 8 – 10 zile, dupa care se intra in regim normal (in perioadele de maxima crestere – primavara si toamna, in functie de conditiile climatice si de umiditatea asigurata): tunderea gazonului se face saptamanl, sau maximum o data la 10 zile).

7. Tavalugirea gazonului. Se executa dupa tuns, cand firele de iarba au 5 – 6 cm inaltime cu scopul de a pune mai bine in contact radacinile cu solul si de a se realiza o nivelare superficiala suplimentara a suprafetei gazonate, reducandu-se astfel riscul ca plantele sa fie smulse cu cu ocazia lucrarilor de tundere.

8. Combaterea buruienilor. Odata cu rasarirea gazonului, in cele mai multe cazuri, rasar si buruienile. Frecventa buruienilor depinde foarte mult de epoca de semanat a gazonului.

Buruienile din grupa „Dicotiledonate” (plante cu frunza lata) se combat cu ajuturul erbicidelor selective (doza de aplicare fiind in functie de produsul folosit); acestea se aplica postemergent (dupa rasarire). Dupa ce se face tratamentul trebuie oprita udarea cel putin 6 ore (recomandat o zi). Tratamentul se face ori de cate ori este nevoie. Solutia se aplica cu ajutorul vermorelelor de diferite forme si dimensiuni (echipate cu duza pentru ierbicid) sau cu atomizorul (pe suprafete mai mari).

Buruienile din grupa „Monocotiledonate”, (cele mai frecvente Pir si Mohor), fiind din aceeasi familie botanica cu speciile de gazon, nu se combat (sau nu se combat cu succes) cu ajutorul produselor chimice. Acestea se smulg manual la aparitia lor. In cazul unei infestari masive, in special cu pir, se foloseste ierbicid total, care omoara inclusiv gazonul existent si se reinsamanteaza terenul. Din cauza riscurilor de infestare masiva cu Pir si Mohor, nu se recomanda folosirea pamantului de camp la insamantarea gazonului.

9. Combaterea bolilor. Gazonul tanar si crud se imbolnaveste frecvent. Cauzele sunt excesul de umiditate si diferentele de temperetura de la zi la noapte. Diferentele de temperatura nu se pot controla. In ceea ce priveste umiditatea, pana la prima tunsoare a gazonului este indispensabila speciilor care vor forma covorul de gazon.

Se pot face tratamente preventive cu diverse fungicide. Eficienta acestora nu este maxima intrucat se vor aplica 3 – 4 – 5 udari zilnice si apa spala substantele folosite. Pentru ca acestea sa aiba eficienta maxima, nu trebuie administrata apa cel putin 1 zi.

Aparitia/instalarea bolilor. Primele semne care apar in gazon in momentul cand acesta se imbolnaveste sunt pete de gazon culcat, de forma circulara, care se unesc una cu alta si se transforma rapid in pete maronii. In momentul acesta se opreste udarea si se face un tratament. Udarea se reia dupa 36 de ore, progresiv. Din pacate, portiunile afectate de boala nu se mai pot recupera, fiind necesara reisamantarea lor.

Din cauza pericolului mare prezentat de aceasta boala, pentru a va putea ajuta in timp util, va sugeram ca imediat ce observati primele semne de imbolnavire, sa opriti de urgenta udarea si sa ne contactati.  

10. Fertilizarea gazonului. In perioada de vegatatie gazonul trebuie ajutat cu ingrasaminte (supliment nutritiv), indiferent de tipul de sol. Cantitatea de ingrasamant este mai mare cu cat starea de aprovizionare a solului este mai mica. Se folosesc ingrasaminte complexe solide, sub forma de granule, care se administreaza cat mai uniform pe suprafata gazonului prin imprastiere cu mana (daca cel care administreaza are experienta) sau cu ajutorul masinilor de imprastiat ingrasaminte chimice de diferite forme si marimi. Dupa ce s-au administrat ingrasamintele chimice obligatoriu se se aplica 1 – 2 udari.

In perioada de vara se pot folosi cu succes si ingrasaminte foliare. Acestea se aplica cu ajutorul vermorelelor sau cu atomizorul.  

Operatiunile uzuale de intretinere pentru gazonul obtinut prin insamantare sunt:  tuns o data pe saptamana, fertilizare si erbicidare bilunara (in contratimp), extragere lunara buruieni, o tavalugire trimestriala, suprainsamantarea de toamna/primavara si aerarea (de doua ori pe an).

 

 



Fisiere atasate pentru Sfaturi utile despre insamantare gazon, montaj rulouri de gazon si pregatire teren pentru gazonare: